Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Προγραμματισμένη ανασυγκρότηση δίσκων

Το defragmentation του δίσκου είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εξασφαλίσουμε την σωστή και γρήγορη λειτουργία του δίσκου. Αν και στα windows XP έπρεπε να το κάνουμε χειροκίνητα κάθε φορά, τα window vista και τα windows 7 μας προσφέρουν την δυνατότητα της προγραμματισμένης εκτέλεσης του defragmentation. Θα δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε ώστε να βάλουμε το defragmentation να γίνεται αυτόματο και μάλιστα τις βραδινές ώρες που συνήθως δεν βρισκόμαστε στον υπολογιστή. Αρχικά ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του defragmentation. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι πατώντας Έναρξη-> Προγράμματα-> Βοηθήματα-> Εργαλεία Συστήματος-> Ανασυγκρότηση δίσκων. Στο screencasting που ακολουθεί μπορούμε να δούμε πως θα ορίσουμε τον υπολογιστή μας να κάνει αυτόματα defragmentation κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα (επιλέγουμε νυκτερινή ώρα π.χ. 3 π.μ. ώστε να μην βρισκόμαστε στον υπολογιστή εκείνη την ώρα):




Το μαθησιακό γεγονός αυτό είναι από τα λίγα θα έλεγα που συνέβησαν "προγραμματισμένα" και όχι τυχαία όπως γίνεται συνήθως με εμένα. Το defragmentation το ήξερα από παλιά που είχα windows XP, γνώριζα τα ωφέλη του και το έκανα συχνά. Έτσι, πρόσφατα που εγκατέστησα τα windows 7 (Πόσες φορές το έχω πει αυτό στα post μου? Sorry guys..Ξέρω το έχετε εμπεδώσει..),  από τα πρώτα πράγματα που έψαξα να βρω είναι πως γίνεται αυτό και στο νέο μου λειτουργικό. Όταν το βρήκα, είδα (Χωρίς καθόλου ψάξιμο γιατί ήταν μπροστά στα μάτια μου, τα οποία ευτυχώς αυτήν την φορά τα είχα "ανοιχτά"!) πως υπήρχε μία επιπλέον δυνατότητα σε σχέση με τα XP. Μπορούσα να το βάλω στο αυτόματο, δηλαδή να γίνεται κάθε συγκεκριμένη ώρα και  μέρα, ώστε να μην το το κάνω κάθε φορά χειροκίνητα. Μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα γιατί έτσι δεν θα είχα πια την "έννοια" να θυμάμαι να κάνω defragmentation κάθε μία εβδομάδα περίπου. Ελπίζω να υπάρχουν κι άλλα τέτοια ωραία πράγματα στα Windows 7.. Μακάρι να βρω τον χρόνο σύντομα να ανακαλύψω και μερικά ακόμη από αυτά!!
Πίσω στο θέμα μας..Δεν έψαξα να βρω σχετικές πληροφορίες στο internet αλλά δεν νομίζω να λέει κάτι παραπάνω από αυτά που λέμε εδώ. Πιστεύω πως με το screencasting που έκανα (το πρώτο μου!!) είναι αρκετά σαφές και δεν θα δυσκολευτείτε. Πιστεύω είναι καλό να κάνετε συχνά defragmentation για να μην κολλάει ο υπολογιστής σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: