Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Οι σωστές ρυθμίσεις του BIOS μπορούν να αυξήσουν τις επιδόσεις του υπολογιστή σας


Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post μου πρόσφατα έκανα format τον υπολογιστή μου. Θέλοντας να κάνω κάποιες ρυθμίσεις "μπήκα" στο BIOS. Ήξερα αρκετά πράγματα για αυτό (ή τουλάχιστον έτσι πίστευα γιατί απ' ότι είδα χθες μάλλον ήξερα πολύ λίγα..), αλλά με αφορμή την τρέχουσα δραστηριότητα μας στην Διδακτική αλλά και ένα "tutorial"  που βρήκα τυχαία(!) στο internet, έψαξα λίγο παραπάνω κάποιες από τις επιλογές του και έμαθα και μερικές επιπλέον πληροφορίες γι'αυτό.

Ξεκινώντας από τα βασικά:
  • Τι είναι το BIOS:
    BIOS σημαίνει Basic Input/Output System και είναι το χαμηλότερο επίπεδο software σε έναν υπολογιστή. Το BIOS εκτελεί τις απολύτως απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται ώστε το hardware και το υπόλοιπο software να λειτουργούν κανονικά.
  • Πώς θα "μπείτε" στο BIOS:
    Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας και προτού φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα, θα πρέπει να πατήσετε ένα πλήκτρο (ή έναν συνδυασμό πλήκτρων) που διαφέρουν  ανάλογα με τον υπολογιστή. Συνήθως εμφανίζεται ένα μήνυμα στο κάτω μέρος της οθόνης όπως "press 'DEL' to enter Setup". Αν δεν εμφανίζεται κανένα μήνυμα, δοκιμάστε τα πλήκτρα "F1", "F2", "F10" ή τους συνδυασμούς "Alt"+"F1", "Ctrl"+"Alt"+"Esc". 
  • Τι μπορείτε να αλλάξετε: Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε σε ένα BIOS. Δυστυχώς, όμως, οι ίδιες επιλογές συχνά υπάρχουν με διαφορετικά ονόματα στα BIOS διαφορετικών κατασκευαστών. Επίσης, ίσως υπάρχουν επιλογές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο δικό σας BIOS, γιατί ο κατασκευαστής του δεν θέλησε να επιτρέψει την πρόσβασή σας και συνεπώς την πιθανή επέμβασή σας στις αντίστοιχες παραμέτρους. Προσοχή! Ορισμένες από τις επιλογές του BIOS είναι βασικές για τη λειτουργία του και μια πιθανή αλλάγή τους μπορεί να "κολλήσει" τον υπολογιστή σε τέτοιο σημείο ώστε να μην μπορεί να "ανοίξει"(να κάνει εκκίνηση). Για το λόγο αυτόν θα πρέπει να κρατήσετε τις τρέχουσες επιλογές του συστήματός σας, ώστε να μπορείτε να επανέλθετε σε αυτές. Αν έχετε εκτυπωτή, μπορείτε να πάρετε ένα αντίγραφο των επιλογών με το πλήκτρο "Print Screen".

Και τώρα κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές:


      Quick Power On Self Test:
Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία το BIOS θα πραγματοποιήσει λιγότερες δοκιμές και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εκκίνησης (boot). Ενεργοποιήστε το για γρηγορότερη εκκίνηση αν και πιθανόν έτσι να μην αναγνωρίσει αμέσως ο υπολογιστής εάν κάποιο υποσύστημα του δεν λειτουργεί σωστά.
      Security Option:
Αυτή η επιλογή θα δουλέψει, μόλις εισάγετε ένα password μέσω του PASSWORD SETTING, που θα το βρείτε στην βασική οθόνη του BIOS. Βάζοντας την ρύθμιση αυτή και το password σας  μετά, κάθε φορά που θα ανοίγετε τον υπολογιστή σας, θα σας το ζητάει για να συνεχίσει την εκκίνηση το σύστημα. Εάν διαλέξετε Setup, τότε το password θα απαιτείται για να μπείτε στα «ενδότερα» του BIOS και στα menu που έχει.
Note: Αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε system administrators ή σε καταστήματα που πουλάνε υπολογιστές και δεν θέλουν αρχάριους χρήστες ή τίποτα περίεργους να σκαλίζουν τους υπολογιστές τους
      Boot Sequence:
Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να καθορίζετε τη σειρά των δίσκων αποθήκευσης με την οποία το BIOS θα ψάχνει για το λειτουργικό σύστημα. Για να μην δαπανά πολύ χρόνο κατά την εκκίνηση πρέπει να βάλετε το σκληρό σας δίσκο σαν πρώτο (c:).
      Swap Floppy Drive:
Αυτή η παράμετρος είναι πολύ χρήσιμη όταν θέλετε να αλλάξετε τη θέση των Floppy Drives. Αντί να ανοίξετε το κουτί και να αρχίσετε να ξεβιδώνετε δεν έχετε παρά να την ενεργοποιήσετε.   
      Boot Up Floppy Seek:
Αυτή η παράμετρος αφορά στο αν το BIOS θα ελέγχει το floppy drive κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή. Εάν δεν μπορέσει να βρει κάποιο drive (λόγω κάποιου προβλήματος) θα αναφέρει ένα μήνυμα λάθους. Αν θέλετε γρηγορότερη εκκίνηση του υπολογιστή είναι καλό να απενεργοποιήσετε αυτή τη παράμετρο.
      Boot Up NumLock Status:
Αυτή η παράμετρος ελέγχει τη κατάσταση του πλήκτρου Numlock κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Εάν είναι ενεργοποιημένη τότε το δεξί μέρος του πληκτρολογίου (αυτό με τους αριθμούς) λειτουργεί σαν αριθμομηχανή. Εάν είναι απενεργοποιημένη τότε λειτουργεί σαν Cursor Keys (πλήκτρα ελέγχου του δρομέα).   
      CPU Level 1 Cache/ CPU Level 2 Cache:
Αυτές οι παράμετροι χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την L1 (primary) cache  και την L2 (secondary) cache της CPU αντίστοιχα. Φυσικά by default και οι δύο επιλογές είναι ενεργοποιημένες. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς που ασχολούνται με το overclocking αφού έτσι μπορούν εύκολα να βρουν τις αιτίες του προβλήματος εάν το overclocking αποτύχει.


Πολλές ακόμη επιλογές υπάρχουν τις οποίες δυστυχώς δεν ξέρω ακόμη να σας περιγράψω με ακρίβεια την χρησιμότητά τους. Θα σας πρότεινα όμως την επόμενη φορά που θα κάνετε format ή -αν είστε αρκετά περίεργοι και έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο- την επομενη φορά που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας να «μπείτε» στο BIOS και να ψαχουλέψετε τις επιλογές του. Ίσως κάποια από αυτές σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και σας βοηθήσει να αυξήσετε τις επιδόσεις του υπολογιστή σας ή σας παρακινήσει να μάθετε περισσότερα για την λειτουργία του.

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο που έμαθα τα παραπάνω (Και κάποια ακόμη.. Δεν σας τα λέω και όλα!! Κρατάω και μερικά μόνο για μένα..χιχιBIOS, αλλά και να προσθέσω και κάποια καινούργια.
Καθώς έγραφα το άρθρο συνειδητοποίησα πως κάποια πράγματα που ήμουν σίγουρη ότι τα ήξερα, στην πραγματικότητα η γνώση τους ήταν επιφανειακή, και όταν χρειάστηκε να σας τα εξηγήσω κόμπλαρα σε αρκετά σημεία. Όπως στο βασικότερο ερώτημα το "Τι είναι το BIOS;" που μου φάνηκε πολύ δύσκολο να το απαντήσω, ενώ στην ερώτηση αν ξέρω να το χρησιμοποιώ και πως χρησιμοποιείται, θα απαντούσα με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Πως ξέρω να χρησιμοποιώ κάτι αν δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό;...
Αυτό πρέπει πιστεύω να μου γίνει μάθημα και για πολλά ακόμη πράγματα όσον αφορά τους υπολογιστές και τα οποία τα ξέρω επιφανειακά ή ξέρω να τα χρησιμοποιώ μηχανικά χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμά τους.. Πρέπει να προσπαθήσω από την γνώση που παίρνω να μαθαίνω και κάποιες βαθύτερες αλλά βασικές έννοιες.. Ξέρω δεν είναι απόλυτα σαφές έτσι όπως λέω αυτό που νιώθω αλλά ελπίζω να καταλαβαίνετε την γενική ιδέα πίσω από αυτό.. Και σας συμβουλεύω την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα ή μία νέα λειτουργία στον υπολογιστή κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας "Τι είναι αυτό και τι αποτέλεσμα παράγει?".. Πιστέψτε με βοηθάει πολύ να καταλάβετε τι ξέρετε.. Τουλάχιστον εμένα με βοήθησε όσον αφορά το BIOS και από τότε (δηλαδή από πριν πέντε μέρες...) προσπαθώ να το εφαρμόζω όταν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή και I think it works..

Δεν υπάρχουν σχόλια: